Ивинела


Ивинела Самуилова е родена на 10.04.1971 г. в гр. Севлиево. Завършва езикова гимназия в град Враца с испански и английски език, а след това – магистратура по богословие във Великотърновския университет. Има редица допълнителни квалификации и обучения, сред които журналистика и психология.

През 2008 г. Ивинела Самуилова се запознава с Алексей Бъчев - по това време психолог в Министерство на отбраната. Тя е изключително заинтригувана от личността му и от начина, по който работи с хората, потърсили помощта му и започва да записва това, което той прави. В края на 2009 г., вдъхновена от подхода на психолога, Ивинела Самуилова написва романа “Животът може да е чудо”, убеждавайки Алексей да запази истинското му име в книгата, защото иска повече хора да научат за него.
Книгата се радва на изключително топъл прием, преиздавана е няколко пъти, а през 2014 година читателите я поставят на първо място в националния конкурс "Книгата, която ме вдъхновява". Семинарите, които Алексей води, се превръщат в едни от най-популярните форуми за себепознание у нас.
Творческите търсения на Ивинела Самуилова са насочени към вътрешния свят на човека и отношенията му с Бог, света и ближните.
Други книги от авторката:
- "Ако животът не е чудо", 2012 година, ИК "Хермес"
- "Жената, която търсеше любовта" - 2013 година, ИК "Хермес". Книгата получи приза "Носител на всенародната любов" в конкурса "Копнеж по човечни книги" на фондация "Човешката библиотека"
- "Къде отиваш, пътнико?", 2014 година, ИК "Хермес". Романът зае второ място в националния конкурс "Книгата, която ме вдъхновява" и влезе в ТОП 20 на площад "Славейков" на най-четените български книги.
- "Гатанки от небето", 2015 година, ИК "Хермес".
- "Бабо, разкажи ми спомен," 2016 година, ИК "Хермес". Романът е избран за "Любима книга на България" в националния конкурс "Моята любима книга" и влезе в ТОП5 на най-четените книги на Столична библиотека.
- "Пътеписи за душата на България", 2017 година, ИК"Хермес"
- "Тъй рече баба Ега", 2018 година, ИК"Хермес"
- "И замириса на бабини гозби и спомени", 2020 година, ИК"Хермес", в съавторство с Илиана Николова.
- "Наръчник по практическо чудослучване" - 2021 година, ИК"Хермес", сборник статии, юбилейно издание по повод 10 години от публикуването на "Животът може да е чудо", в съавторство с Алексей Бъчев.

Всички книги на Ивинела Самуилова могат да бъдат поръчани онлайн ТУК

Ивинела Самуилова се изявява и като преводач от испански и английски език. В неин превод са романи на превърналата се в любимка на българската аудитория съвременна испанска писателка Мамен Санчес  ("Щастието е чаша чай с теб", "С вкус на прясна лимонада", "Забранява се недоверието в съдбата"), емблематичните романи "Разум и чувства" и "Гордост и предразсъдъци" от иконата на английската класическа литература Джейн Остин и други.